Орхидеи 

Грижа за пурпурна орхидея

Днес сред любителите на цветя е популярната лилава орхидея, която завладява сърцата на хората с необичайното оцветяване и красота. Тя се прибира добре у дома, без да се нуждае от специални грижи, така че дори начинаещите могат да развият такова растение сами. Но за това трябва да знаете няколко основни тайни, които ще ви помогнат да се справите с тази задача. За да се осигури компетентна грижа за цветята, се препоръчва да се изследват нюансите, свързани с влажността на въздуха, осветлението, селекцията на почвата и други фактори, които влияят върху растежа на орхидеята.

Phalaenopsis е известна на много хора като лилав орхидея, произхождала естествено от Phalaenopsis bellina. Това растение има доста твърда дръжка, която има неравна форма, т.е. завои в различни посоки, като в същото време донася малко количество цветя. В този случай орхидеята от този вид произвежда лек, приятен аромат, донякъде напомнящ миризмата на водни лилии. Размерът на растението е малък, до шест сантиметра, а венчелистчетата имат елипсовидна форма. Тя може да цъфти през цялата година, но масовото цъфтене се наблюдава от пролетта до края на есента. Най-често срещаните разновидности са:

  • Уанда;
  • Purple Phalaenopsis;
  • Purple Dendrobium;
  • Cymbidium и др.

Има голям брой лилави орхидеи, но преди да започнете един от тях, трябва да се запознаете с основните правила за отглеждане.

орхидеи фиолетовые

Този тип растение предпочита сянка, важно е да се измери горещата температура на въздуха с влажност, равна на четиридесет процента. Ако не спазвате тези параметри, цветът ще бъде бавен и цветята ще започнат да падат. За да предотвратите загниването на орхидеята, не прекалявайте с напояване, препоръчваме тази процедура да се извърши само след като подложката изсъхне напълно. Също така, растението трябва да се хранят веднъж месечно. И след като цъфтенето приключи, трябва да се отървете от педала. Дръжката на лилавата орхидея е куха вътре, за да се избегне изгниване на корените. Препоръчва се водата да не попада в булото, което остава след рязането. Можете да го запушите с пчелен восък, който херметически ще запечата дупката.

По отношение на растителната трансплантация е желателно да се извършва веднъж на три години. През това време земята, в която цъфти, губи всичките си полезни качества, затова тя трябва да бъде заменена. За да направите това, използвайте по-хлабав пот, защото кореновата система има свойство да се развива. Често лилавата орхидея не харесва застоялата вода, така че дъното на резервоара трябва да се полага с чакъл. Само след като издигнете камъните на височина пет сантиметра, можете да покриете корените на цветята със субстрат.

Както можете да видите, този вид растение не изисква специални грижи, най-важното е да изберете правилното място за неговото жилище. Когато избирате субстрат, обърнете внимание на състава му, така че да включва мъх, въглища, пясък, дървени стърготини, глина, естествени влакна. Ако засадите цвете в почвата, състояща се от градинска почва, тя ще изгние и скоро ще умре. Често лилавия орхидея се трансплантира най-добре в началото на пролетта, след което ще цъфти дълго и ще зарадва околните със своята красота.

Последни публикации

Leave a Comment