Орхидеи 

Защо листата растат, а орхидеята не цъфти

Всички производители се стремят да създават такива условия за своите домашни растения, така че да се наслаждават на окото с красиви съцветия, но има ситуации, когато орхидеята не цъфти и само листата растат, което означава липсата на определени условия. Ако отглеждате разсад или отделяте бебето от възрастен орхидеи, ще трябва да изчакате 1,5-2 години, докато тропическата красота започне да цъфти. Младите растения първо изграждат листа, корени, които ще се хранят, само след формирането на някакъв зелен „скелет“ цветът е готов за появата на педала. Необходимо е листата да са поне 6. Когато придобиете растение за възрастни, то може да цъфтят два пъти годишно. Ако това не съществува, тогава има проблеми при спазването на необходимите условия. Има няколко причини, поради които орхидеята не цъфти, най-често срещаните са:

Phalaenopsis противопоставят пряка слънчева светлина, през лятото те трябва да бъдат засенчени, в противен случай може да предизвика изгаряне. Cymbidiums, напротив, предпочитат директни лъчи на слънцето, полумракът ще забави цъфтежа, само зеленина ще расте. Белите, деликатни розови dendrobiums Nobilis са по-малко фотофилни от жълто, червено, но те са противопоказани в северните и източните прозорци. В случай, че орхидеята не цъфти за една година, няма проблеми с листата, няма корени, просто трябва да се пренаредят на друг прозорец, където осветлението е по-добро, или да купуват фитоламп.

Всички видове орхидеи, с изключение на phalaenopsis, се нуждаят от температурни промени през нощта и през деня. Такива условия са познати на цветя от дивите тропици, така че те изискват нощната температура да е с 5-7 градуса по-ниска от дневната температура. В идеалния случай – 23-27 следобяд, 18-20 през нощта. Phalaenopsis е по-малко взискателен от промените в температурния режим, може да живее напълно при температура на въздуха от 16 до 25. Ограниченията ще са от 10 до 14 и от 25 до 30 градуса, но е напразно да се чуди защо орхидеята не цъфти у дома, защото топлината за тях означава много.

Купувайки това цвете, трябва да проучите въпроса за торенето. Азотните и поташковите торове допринасят за растежа на листата с кореновата система, но потискат развитието на дръжките. За растението е доволен от съцветия, използвайте фосфор торене. Ако има пренатоварване с азот, ще трябва да изчакате, докато устройството го преработи, може да отнеме около шест месеца.

Отчайвайте, какво да правите, ако орхидеите не цъфтят, въпреки че произвеждат цветя и пъпки, които се изхвърлят? Със сигурност режимът на поливане е нарушен. Повишената влажност предизвиква такъв проблем. Растителният период изисква активно напояване, след като листата с корени са се разраснали и стават по-силни, честотата на овлажняване трябва да бъде намалена, както при ниска температура на дома, недостатъчно осветление.

орхидеи почему не цветет

Phalaenopsis няма забележителен период на почивка, но е жизнено важен за други видове. Имаше нови луковици, които отидоха в растеж, както и орхидеи растат листа, но не цъфтят – това трябва да бъде така. Ще трябва да изчакаме, докато младите издънки не достигнат размера на възрастните. Това ще продължи няколко месеца.

Болестите и вредителите могат да бъдат идентифицирани на местно растение. Листата започват да падат, луковиците се свиват, листата губят тигъра. За вредители, казват лепкави песни, паяжини, бели, кафяви, черни точки на зелено. Може да възникне кореново разпадане. Какво да правим, какво да правим, когато орхидеята не цъфти и изглежда нездравословна? Откажете се незабавно подкожно, разберете причината за болестта или вида на вредителя, действайки на тази основа.

Последни публикации

Leave a Comment