Отглеждане Съвети 

Защо орхидея Фаленопсис не цъфти?

Често се случва орхидеята phalaenopsis да не цъфти, тогава цветът започва да разбира причината, поради която това се случва. Благодарение на усилията на животновъдите днес, това растение е безопасно отглеждано у дома, а също и цъфти редовно. За да могат цветните пъпки да цъфтят във времето, е необходимо да се създадат определени условия за отглеждане.

Първоначално е необходимо да се разбере кога растението започва да дава съцветия. Веднага след засаждането, всички сили на цветето отиват да изградят кореновата маса. Обикновено този процес отнема около шест месеца. Следователно, през първите шест месеца няма причина да се мисли защо орхидеите на Phalaenopsis не цъфтят и не чакат. Следващият етап е нарастването на широколистната маса и въздушните корени. По това време се образуват първите цветни пъпки, които са дръжки. Следователно, веднага щом началото на новите листа започне да се разширява, цветът трябва да бъде активно допълнен със специални минерални комплекси. За да расте расте на цвят, трябва да получи достатъчно количество магнезий, калий и фосфор.

Важна точка, която се отнася до въпроса защо орхидеята на Phalaenopsis не цъфти, е фактът, че за тропическите растения няма такова нещо като промяна на сезона. В тези географски ширини, където расте в дива цветя, няма нужда да падате зеленина за зимата и да спрете цъфтежа. Орхидеята от този сорт също е нечувствителна към продължителността на дневната светлина, защото в природните условия на откритото пространство расте под подслон с гъста зеленина. Ето защо, цветът на домашни любимци може да цъфти непрекъснато от десет на единадесет месеца. Времето за пускането на нов дръжка изцяло зависи от уменията на цветарката.

Преди да помислите какво да правите, ако орхидеята phalaenopsis не цъфти, е необходимо да разберете защо една непретенциозна растение не може да даде пъпки. Често това се дължи на елементарно неспазване на правилата за полагане на грижи. Достатъчно е да се коригират условията на съдържанието и орхидеята ще цъфти с нова сила.

орхидея фаленопсис не цветет

Как да стимулираме цъфтежа

Първоначално любител на начинаещи трябва да помни условията, които помагат на растението да се чувства удобно. Сред тях можем да различим основните правила за съдържанието, които трябва да бъдат следвани по един всеобхватен начин:

  • кореновата система е отговорна за фотосинтезата, така че някои от процесите трябва да са над повърхността на почвата. За да се следи състоянието на корените, цветът е най-добре засаден в саксия с прозрачни стени;
  • Ако орхидеята Phalaenopsis не цъфти, е необходимо да се анализира състоянието на субстрата. Не трябва да съдържа прясна кора или стърготини, както и тор. Тези вещества пречат на полагането на дръжки;
  • Забранено е растенията да се пазят под пряка слънчева светлина, тъй като те изсъхват и изгарят листата. Цъфтеж не е, защото растението позволява на всичките си сили да се възстанови;
  • горната превръзка трябва да се извършва на всеки десет дни.

По правило изпълнението на всички горепосочени условия е достатъчно, за да не мислим защо орхидеите от фалаенопсис не цъфтят, но има и изключения. Например, когато растението е повече или страда от вредители.

Последни публикации

Leave a Comment