Отглеждане Полезно Поливане 

Какво да направите ако пъпките започнат да капят

Изчакахте толкова дълго време за цъфтеж, но се появи дългоочакваният цвят, но вие сте ужасени, за да откриете, че орхидеите падат от пъпките и какво да правите с тях, които не знаете? Ще разберем защо се случва това, как да избегнете проблема и отново да направите любимото си растение да разцъфти. Такива нежни същества като цветя са много податливи на промени във външната среда, какво можем да кажем за вътрешното състояние. Ако има подобна ситуация, се промени нещо: температурния режим, честотата на напояване, торенето на тор, суровото изсушаване на въздуха, запушването или течението, квартала със силно миришещи цветя, разсад, зеленчуци и плодове. Или може би вашите орхидеи са падащи пъпки поради факта, че не е изчислила силата си, освобождавайки ги твърде много или в лошо време. Ще разгледаме всички тези проблеми поотделно.

Причини за падане на пъпките

Преди да научите основните фактори, които влияят върху състоянието на пъпките, не забравяйте, че промяната на условията за запазване на храста, когато педалката изглежда категорично невъзможна. Оставете го на един и същ прозорец, осигурете поливане със същата честота, избягвайте движението на цветето и не го завъртете от другата страна до прозореца. Най-малките промени могат да доведат до стрес, а след това не се учудвайте защо орхидеите падат, защото ако растението се почувства зле, просто ще ви лиши от стъблото на цветето.

Обърнете внимание на топлата душа, напръскайте, ако се появи цветето. Избягвайте да получите вода на съцветието. По време на периода на цъфтене е по-добре да се напояват корени от върха, да се изсипят храстите в тигана или да се потапят директно върху прозореца, като се използва саксия. Изцедете водата след 20-40 минути, това време е достатъчно, за да дадете на корените наситена влага. Phalaenopsis е най-добре да се избягва чрез пръскане, когато се появява стъбло с цветя. Честотата трябва да е еднаква, например, да се навлажнява бучката седмично.

орхидея опадают бутоны

Често забравяме да затваряме прозореца за през нощта, а сутрин разбрахме, че пъпките увяхват в орхидеите, особено след като се напои или разпръсне, е особено опасно за студения въздух да стигне до мокрото растение. Phalaenopsis са термофилни цветове, така че оптималните температури за тяхното съдържание варират от 16 до 24 градуса. На кратко толерират 5 градуса, но това е опасно за опазването на дръжките. Избягвайте студа, отваряте няколко прозореца и вентилирате стаята, отстранявайте цветята на безопасно топло място.

Стрес

Стресът може да бъде причинен от всичко: орхидеята ще поникне дори след прилагане на тор, ако не сте го направили преди и когато използвате нов стимулант на растежа. Твърде честото торене оказва неблагоприятно въздействие, поради което е по-предпазливо при тях, когато се появява дръжка със съцветия. Нов прозорец с друго осветление също може да причини такова бедствие. Важно е да не „любов“ цветето си с радост, давайки й същите условия на задържане.

Липса на влага

Често основният фактор, защо пъпки попадат в орхидеи през зимата, е сушенето на въздуха. Злодеите са горещи батерии, липса на вентилация. Такива условия са вредни дори за хората. Има едно просто решение на проблема: поставете чиния с вода в апартамента, поставете мокри парцали върху батериите или по-добре овлажнявайте.

Когато видяхте, че орхидеите са жълти, опитайте да докоснете растението по-малко. Отхвърлете идеята за незабавно рязане на стъблото на цветето, защото често в продължение на месец или два самата цвете ще доведе до нови пъпки. Вашата паника е напразна, освен ако не сте открили, че са се появили вредители или болести. Пъдпъдъците могат да се заливат от мелибуг, който се засажда на такива места, като се хранят с пресен сок от вашата тропическа красота. Ако причината е вредители, е необходимо незабавно да поставите цветята в карантина, да я третирате с домашен сапун, фитовърм, актюер или интавир.

Последни публикации

Leave a Comment