Отглеждане Полезно 

Какво е нужно за засаждане на орхидеи

Не е тайна, че за растение от този тип не е подходяща обикновена градинска земя, защото е почти херметична. Кореновата система на орхидеите се нуждае от голямо количество кислород. Правилната почва за това цвете се състои от голям брой компоненти. Ето защо, ако помислите какво да засадите орхидея, за да може тя да се развие напълно, е необходимо да проучите подробно състава на субстрата. Правилната почва се състои от:

  • Кората на дърветата. Орхидеите растат добре в кората, без значение какво дърво. Дали е бор, бреза, дъб, кестен и др. Този елемент може да бъде закупен от специализирани продавачи на цветя или произведен самостоятелно. За да направите това, се препоръчва да отидете на кацане или в гората и да съберете кората от смърчовите дървета. От живи растения такъв елемент не може да бъде отрязан тежко, тъй като има голямо количество смола. Също така, кората от старите глухарчета не е подходяща, тя е прекалено сгушена. Преди засаждането на орхидея подобна „почва“ трябва да бъде почистена от всякакви следи от смола, мухъл и други подобни. След това даде топлинна обработка, което е, кипи за четиридесет минути.
  • Moss sphagnum. Това е най-често срещаното, така че ще бъде лесно да се събере необходимото количество. Развива се в блато или на друго място с висока влажност. Можете да използвате сух и свеж мъх. Ако нямате възможност да си съберете този елемент сами, той се продава във всеки магазин за цветя. Преди да засадите орхидея, не забравяйте да смесвате дървесината с мъха.
  • Също така, за нормална функция на растенията се препоръчва да се добави торф към субстрата.
  • Паднали листа. Ако сте събрали мъх, не го почиствайте напълно от листата, защото има полезни вещества, необходими за пълното израстване на орхидеята.
  • Дървени въглища. Това е антисептик с естествен произход, който защитава почвата от появата на различни вредители. Този елемент можете да закупите от специализирани продавачи.
  • Неорганични елементи също ще са необходими за създаване на субстрата. Те включват пясък, експандирана глина, перлит, стиропор, гума от пяна.

во что сажать орхидею

Ако не знаете как да насадите орхидея, не забравяйте да прочетете изброените компоненти, които трябва да влязат в почвата.

За да се гарантира, че растението има пълноценно съществуване, смесете изброените елементи на равни части. Само експандираната глина не трябва да се включва в общата смес. Тъй като този компонент е необходим, за да се постави дъното на пота. Ако пренебрегнете това състояние, влагата ще застане, така че кореновата система да започне да гние и скоро растението ще умре. За да не се мъчите с въпроса как да насаждате орхидея и да не мислите, че тя може да загине, не забравяйте да й осигурите достойно съществуване, като подготвите „правилния“ субстрат.

Последни публикации

Leave a Comment