Отглеждане 

Кърлежи в орхидеите

Подозирате, че нещо не е наред с любимото ви цвете, но не знаете какво точно се е случило, проверете внимателно наличието на мрежа в орхидеята и в саксията, може да сте срещнали такъв вредител като акари. Това е изключително неприятно обстоятелство, но не е толкова лошо, ако забележите проблема във времето. Тя трябва незабавно да отстрани засегнатото растение в карантина, за да предпази останалата част от цветята им от вредителя. Сред признаците за наличие на кърлежи е отсъствието на цъфтеж, слаб растеж на храсталака, черни или светли точки, полупрозрачни, листа изглежда като пробита, има сребърно покритие. Такива малки вредители се хранят със сок от растението, лишавайки цвета от жизненост, течности и хранителни вещества. Откъде идват кърлежи на орхидеи, ако се спазват всички условия на съдържанието? Те могат да се движат през вятъра през прозорците, а също така да се появяват у дома с ново придобити нови цветя. Често страдат от саксийни рози. Също така, трепките са опасни – малки насекоми, които оставят следи от черни точки, няколко бразда от листовки. Те винаги обитават обратната страна на листа, те са слабо видими с просто око.

Нека разгледаме подробно кои акари по паразитите на орхидеите, както и техния външен вид. Калифорния плосък кърлеж има оранжево, жълт, сьомга цвят и се нарича Brevipalpus Californicus. Brevipalpus Obovatus е оранжерия, която има червен цвят на теле. Brevipalpus Oncidii – най-често срещан сред хибридните орхидеи, особено кумбрията. Brevipalpus Phoenicis е черен малък вредител с червен корпус. Tenuipalpus Pacificus е орхидеен вредител с червен цвят.

 

Такива вредители обожават топлината, сух въздух. Първият знак е мрежата на орхидеята, както и светлинните точки. Освен това има забележимо сребристо покритие. Те могат да бъдат два типа: обикновени и червени. Те увреждат растенията по същия начин. Страхувате се от влажен въздух, за да предотвратите, спрей орхидеи с топла вода, включете овлажнителя, поставете тави с мокра калцит, проветрете стаята. За да се отървете от вредителя, лекувайте цветето и неговите съседи с акарицид, който може да бъде закупен в цветар 3-4 пъти с интервал 3-5 дни. Изберете за процедурата проветрена стая, улица, балкон.

Една от тези кърлежи на орхидеи, която обича висока влажност. Тя е напълно невидима за окото, можете само да различите бисквитите, с които изглежда зеленото, сякаш в точка от инжекциите. Скоро местата на ухапвания стават кафяви, тъй като вредителите отделят токсични вещества, които подпомагат некрозата на цветните тъкани. За да унищожите, нанесете горещ душ (температурата избере най-поносимият за лакътя огъване рамо), изберете добра подготовка на високо ниво на безопасност, лекувайте ги всички растения на перваза на прозореца или рафтовете, както и тези, които стоят наблизо. По време на процедурата носете затворено облекло, гумени ръкавици, респиратор. Необходимо е повторно лечение 3-4 пъти с интервал от 3-5 дни. Не забравяйте да изплакнете с акарицид всички повърхности, докоснати от цветя: прозоречни первази, прозорци, склонове. Не забравяйте, че самите вредители не са винаги видими за окото, но можете да ги идентифицирате в мрежата на орхидеята, както и пробиване на листата. От кърлежите помагат само агресивни лекарства, вредни за хората, спазвайте предпазните мерки.

Последни публикации

Leave a Comment