Любопитно Орхидеи Полезно 

Орхидеи от вида Ascocentrum

Ascocentrum е сравнително малка група от около 10 вида, която прилича на азиатските тропици – но от гледна точка на колекционера, това са изключително важни растения. Ascocentrum растения са тясно свързани с Vandas и лесно хибридизира с тези орхидеи. Полученият кръст Ascocentrum x Vanda е известен като Ascocenda или Ascda. Инсталациите Ascocenda предлагат най-доброто от двамата си родители: те са компактни моноподиални растения, които лесно могат да се отглеждат на закрито; те имат същия възмутително страхотен навик за растеж; и те се хвалят с бижуто-като цветя на Vandas.

Ако имате някакъв интерес да отглеждате висящи моноподиални орхидеи, моят съвет е да започнете с Ascocenda. След като сте овладели тези растения, можете да се придвижите до много по-големите растения на Vanda.

Ascocentrum са в племето Vandeae и Sarcanthinae subtribe на орхидеи. Те са тясно свързани с Vandas и Renantheras и лесно се хибридизират с тези растения. Ascocentrum са моноподиални орхидеи, като Phalaenopsis, което означава, че им липсват псевдобагури и растат от един ствол, чиито корени се появяват от дъното на нарастващата стъбло. Ascocentrum има листа, подобни на лента, които се появяват редуващи се наляво и надясно. Корените им излизат от дъното на стъблото, но понякога се появяват корени между листата и се разхождат на открито. С течение на времето, по-старите растения ще се разклоняват, изпращат алтернативни стъбла и постепенно увеличават общата площ на растението. Разпространението чрез разделяне е възможно чрез отстраняване на страничните стъбла, при условие, че са установени най-малко два здрави корени.

Както Vandas, Ascocentrum процъфтява в силна, ярка светлина. Те могат да се аклиматизират на пряка слънчева светлина, а в райони, където се отглеждат навън, понякога се наблюдават при почти пълна сутрешна слънчева светлина. Растенията, които получават достатъчно светлина, имат светлозелени листа с червени петна по листата. Листа, които са тъмно зелени или липсата на цъфтеж, обикновено показват неадекватна светлина.

В северните ширини зимата е особено предизвикателна, когато става въпрос за светлина. Земеделските производители в тези райони може да се наложи да допълнят с HID светлина. През лятото вашият Ascocentrum би могъл да оцени, че е окачен на дърво отвън.
вода

Както и при всички орхидеи, количеството и честотата на поливане зависи от нарастващия навик. Ascocentrum орхидеи могат да се отглеждат в саксии, в много бързо дренираща орхидея смес или са особено подходящи за кош култура. Много от производителите, които имат оранжерии, растат с лешоядни орхидеи в кошници с отворена решетка, без култиватор, а корените, които висят свободно на открито. По принцип Ascocentrum имат доста високи изисквания към водата. Закачените растения трябва да се напояват или замърсяват ежедневно. За да накарате правилно висящия висящ асскоцентър, дайте добро накисване, след това го оставете да изсъхне за две или три минути и отново да го напоява. Корените трябва да се превърнат в зелено или сребристо, тъй като растението поглъща вода. Осигуряването на адекватна влажност също е важно: минимум 60% са необходими за здравословен растеж, но повече е по-добре. Няма горна толерантност – тези орхидеи са подходящи за 90% влажност, при условие че има силен въздушен поток. Здравословното растение трябва да остане прикрито с листа по целия път до дъното на стъблото.
Ascocentrum е тежко захранващо устройство. Оплождайте седмично с 1/2 силен орхидеиден тор. Растенията, които са добре оплодени, ще запазят листата си и ще цъфтят много по-енергично.

Ascocentrum е орхидея от топла къща, която предпочита температури над около 65˚F. Те могат да понасят по-ниски температури, но продължителното излагане на по-студените температури ще има дълбок ефект върху растежа и цъфтежа на растението. Излагането на температури под 50 ° F може да доведе до забавяне на цъфтежа до една година.
цъфтящ

Растенията обикновено цъфтят в края на зимата или началото на пролетта, въпреки че моите хибриди Ascocenda са известни, че хвърлят цветни шипове през цялата година. Растенията цъфтят от изправено съцветие, покрито с малки, перфектно оформени цветя.

Ascocendas следват същия модел: изправено съцветие, което прилича на конус от цветя. Истинските цветя Ascocentrum често са червени, червени или дълбоко оранжеви, в зависимост от вида.

Последни публикации

Leave a Comment