Любопитно Орхидеи 

Орхидея Dendrobium

Еднакво екзотична орхидея е Dendrobium. Искам да насоча вниманието ви към факта, че основните видове орхидеи са представени на пазара: Dendrobium Nobile и Dendrobium Phalenopsis. Външно те имат сходство, но грижите за тези растения са много различни.

Dendrobium Nobile е симпатично растение, достига средна височина от 30 см, предпочита умерено студени температури, цветовият обхват варира от бяло до виолетово и се среща от ярки жълти до оранжеви екземпляри.

Орхидея Нобиле Фото

Nobile се напояват веднъж седмично, а между поливането субстрата трябва да изсъхне, ако се съмнявате в сухото му състояние, тогава е по-добре да го напоявате няколко дни по-късно. Важно е да се гарантира, че субстрата преминава добре въздух, защото корените на Dendrobium са податливи на лоша циркулация на въздуха и прекомерна влага.

Фазите на растеж на Nobile са, както следва:

  • През пролетта, в основата на крушката, се появяват млади растения, които до есента се развиват и образуват крушки, а новите крушки не трябва да бъдат по-малки от предишните. В процеса на зреене, луковици Орхидеите се хранят със сложен тор 2-3 пъти месечно. По това време е желателно температурата да се поддържа на + 25 ° С, осветлението е светло, но е дифузно, важно е да се следи от слънцето на обяд.
  • Определете кога растежът е завършил своето развитие и се подготвя за цъфтежа може да се направи в горната част на крушката, последната лист нараства вертикално. От този период, трябва да започнете да се хранят с тор с голям процент фосфор и калий .
  • След това растението трябва да бъде пренаредено на по-хладно място с температура, която пада до 10 ° С. Изсипваме много малко – веднъж на всеки две седмици с полянка на ръба на саксията. Периодът на почивка продължава няколко месеца и веднага щом видите цветните пъпки по цялата височина на крушката, не променяйте нищо в грижите, защото цветните пъпки могат да се размножават във вегетативни „клетки“.
  • Когато пъпките се развият и се оформят в пъпки, можете да започнете да напоявате растението по-често. Орхидеята не може да бъде преместена в по-топла стая, докато не избледнее, в противен случай тя е изпълнена с падане на пъпки или бързо избледняване.

Дендробиум Фаленопсис Цветение Dendrobium Phalaenopsis визуално се различава малко от Nobile, това са много сходни видове Orchids. Същият вид крушки, относително една и съща височина и цветя от различни нюанси, но подреждането на цветя не е в основата на крушки по цялата височина, но най-вече от короната на крушки и на отделен педал. Външно развитието на педала е много подобно на обичайния Phalaenopsis.

Dendrobium Phalaenopsis е много по-термофилен от Nobile, но също така харесва светло и дифузно осветление. Комфортно се чувства на западните или югозападните прозорци. За успешното развитие на Dendrobium, средната стайна температура е + 18 ° C + 25 ° C, но този вид е устойчив на по-висока температура на въздуха. Поливане и торене Орхидеите са необходими редовно през цялата година, но между поливането на субстрата трябва да изсъхне почти до криза. От момента на появата на растенията до времето, когато те достигат височина от 2/3 от основната крушка, торът трябва да бъде заменен с поташ фосфор с най-ниския процент на азот в него (например „Mr. Color Orchid“). След като младата крушка узрява в горната си част, по-често от върха се появява цветът, който бързо се развива и по цялата дължина, както се формират обикновените пъпки Phalaenopsis. Цъфтежът, за разлика от Nobile, е предимно за пролет-лято. 

Последни публикации

Leave a Comment