Отглеждане Съвети 

Отглеждане на орхидеи от семена, как?

Най-интересното и сложно размножаване на орхидеи от семена: на първо място, възможно е да се получи много растения от пакет от семена, и второ, този процес изисква много време, внимателна подготовка, точност и трето, по този начин е възможно да се размножават цветя от всякакъв вид. Семената са най-лесно да купуват в Китай или специализирани онлайн магазини. Трябва да сте подготвени за факта, че сложността на този начин на отглеждане е много висока. Но буквално за една стотинка можете да опитате да отглеждате орхидеи, които ще се развиват точно пред очите ви, но дори и да не се случи нищо, вие няма да загубите много.

Как да отглеждаме семена

Семената от тези екзотични растения не са в състояние да покълнат просто във вода, те нямат хранителни вещества. Това, и особено възпроизводството на орхидеи семена у дома, защото ще трябва да създадете хранителна среда сама. Съществуват много вариации на съединенията, които са подходящи за кълняването на екзотична царевица, много от които са изпробвани от десетилетия и дори от векове.

Ще се съсредоточим върху най-простите за начинаещи, чиято основна съставка е агар-агар. Производителите на цветя могат да изпитват малка трудност по пътя си, тъй като е необходимо да се създадат идеални условия в кутии с течност, предназначени за покълване на семена.

Необходимо е да се осигури:

  • стягане;
  • ниво на киселинност 4,8-5,2 рН;
  • унищожаване на бактериите чрез топлинна обработка.

Следователно, процедурата е идеално извършена в лабораторията, но умножаването чрез семена на орхидея phalaenopsis или други сортове е възможно у дома в кухнята. Ще ви трябва буркани с 200-300 ml вихри, лакмусова хартия за определяне на нивото на рН, каучукова или стъклена фуния, фолио, пипета, тенджера, фурна, солна киселина, белина.

орхидеи размножение семенами

Процес на подготовка

Първо, подгответе агар-агара, като го оставяте да се надуе, а сега го разбъркайте с 200 мл. вода, потапя се в тенджера, докато се разтвори. Незабавно отстранете от топлина, като измервате киселинността с лакмусова хартия. Той ще бъде над желаното pH 4,8-5,2, така че добавете капка азотна или солна киселина, като отново правите измервания. Паралелно с това, ние подготвяме контейнерите, в които нашите зърна ще растат. Загрейте фурната до 130 градуса, поставяйки там стъклени буркани, капачки, пипета, фуния. След един час издърпайте всички предмети за възпроизводството на семената на орхидеите, сега започнете да наводнявате хранителната среда.

За да направите това, през фунията, изсипете състава на агар-агар в такова количество, че височината да е 1,5-2,5 см. Незабавно затворете капака, обвит отгоре с фолио. Не забравяйте, че трябва да избягвате накланянето на бурканите. Печката трябва вече да има варел. Там поставяме всички контейнери и се стерилизираме за 15 минути. Оставете всичко, както е за един ден, и повторете отново стерилизация. Щом банките се охладят, започваме да посеем семена.

Преди да се наливат семена, те трябва да бъдат дезинфекцирани. Това се прави с белина. В 100 ml. пречистена вода, разбъркайте 15 грама прах, разклатете за 10 минути, за да разтворите, потапяйте всички семена от опаковката. Изчакаме 10 минути, а по това време кипваме голяма саксия с вода, за да посеем над пара, която е необходима за разрушаването на възможни микроби.

Поставете метална решетка на тигана, поставете бурканите с агар-агар среда, отворете ги един по един, изсипете семена с пипета и в същото време завъртете контейнерите, за да ги разпределите равномерно. Незабавно запушете капака. Повторете с всички контейнери, ги извадете от мрежата плавно, поставете на светло място, осигурявайки 13-часово осветление, температура 19-23 градуса. Сега знаете как да разпространявате орхидея със семена, ако не сте уплашени от сложността на процеса, опитайте, не губите нищо.

Последни публикации

Leave a Comment