Орхидеи Съвети 

Пет причини за липса на цъфтеж при орхидеите

Съществуват 5 обективни причини за липсата на цъфтеж на орхидеите при домашни условия. Ние ще ви ги посочим в тази статия, за да ги избегнете, когато отглеждате тези толкова красиви и очарователни цветя. Ако бъдете внимателни, то със сигурност ще избегнете проблемите, но за целта е нужно да отделите поне малко от свободното си време за полагането на грижи.

  1. Грешни условия на отглеждане – много често се допуска грешката орхидеите да бъдат слагани по тъмни ъгли в къщи и апартаменти. Тези цветята изискват достатъчно количество светлина, така че трябва да им я осигурите. Имайте предвид, че не бива да ги излагате пряко на слънчевите лъчи, тъй като това също би навредило на развитието и цъфтежа.
  2. Използване на обикновени торове – не слагайте обикновен тор на орхидеите, понеже той по-скоро ще навреди на развитието им. Купете качествена смес от специализиран магазин и използвайте нея. Този продукт не е толкова скъп, за да представлява някакъв харч за вас.
  3. Неправилно месторазположение – препоръчваме ви да разположите вашите орхидеи по-високите места в жилището си. Сложете ги на стените, полиците и кашпите, за да им дадете нужния комфорт. Постъпвайки по този начин ги приближавате до природата, а това е много важно за успешния цъфтеж. Действайте енергично и очаквайте много добри резултати.
  4. Сгрешен обем – едно от златните правила за отглеждане на орхидеи е, че колкото по-тясно е на корените им, толкова по-добре ще цъфтят цветята. Обратно на това много хора смятат, че на този тип растения трябва да се осигури голямо пространство. Ето защо мнозина се сблъскват с проблеми с цъфтежа на любимите им орхидеи.
  5. Срок на цъфтеж – купувайки орхидеи от цветарския магазин, те ще бъдат цъфнали. Дойде ли обаче прецъфтяването, има период, в който цветята се намират в покой. За съществуващите видове орхидеи сроковете на цъфтеж са различни и в повечето случаи, техните любители не знаят кога цъфтят и кога са в покой.

В заключение

Това са най-честите причини за липса на цъфтеж при орхидеите. Ако се възползвате от съветите в тази статия, то със сигурност ще се радвате на любимите си цветя за по-дълго време. Надяваме се, че сме били полезни с напътствията си и ви  желаем успех при отглеждането на този вид прелестни цветя.

Последни публикации

Leave a Comment