Орхидеи Полезно 

Подготовка на почвата

Преди няколко столетия европейските производители, които първи видяха тропически растения, не знаеха какъв вид почви за орхидеи са приемливи, защото тези цветя умряха. За разлика от други, екзотиците се нуждаят от субстрат, който осигурява добра аерация и бързо изсушаване. Но от друга страна, винаги се добавя допълнителен компонент, който запазва влагата, която е необходима за тропическите растения. Трябва да се има предвид, че всеки специфичен вид орхидея изисква различен състав на субстрата. Например, phalaenopsis, dendrobium, предпочитат само кората, цирпидната смес от кора със сфагнум, пясък, перлит, торф, въглен, ванда с живи корени.

Най-лесният начин да подготвите земята за орхидеите phalaenopsis е да отидете до най-близката плантация – гора, където растат борови дървета . Изборът му трябва да бъде спрян на отрязан бор, за предпочитане преди около шест месеца. Можете да го разберете по вид на кора: тя започва да се отлепи от повърхността. Живите дървета при прибирането на кора не са подходящи, защото в тях има твърде много катрани. Дългосрочното изрязване са без значение, тъй като тяхната повърхност се изяжда от бъгове, гнила, вече не осигурява на растението полезни вещества. Когато няма възможност за събиране на борова кора, можете да я замените с лиственица, дъб, смърч, бреза. Западните производители на цветя практикуват такава почва за трансплантация на орхидея, тя се показа добре.

Обработка и свойства

След като сте събрали необходимото количество качествена кора, не бързайте да я смачквате веднага. При наличие на мухъл, паяжини, катран, премахнете засегнатите области. Първо, накиснете платното с вряла вода, като ги кипете в продължение на 15 минути. Сега изрежете ножа в 1,5-2 сантиметри, подгрявайте фурната до 70-80 градуса, поставете ги там, докато не изсъхнат напълно. Такава двуслойна топлинна обработка ще унищожи възможни гъби, гниене, вредители и земя за орхидеи ще бъде напълно готова за 30 минути. Такъв субстрат е идеален за засаждане на phalaenopsis, dendrobium. Това е хидропонна почва, чийто период на разлагане е кратък. Няколко години по-късно тя подлежи на замяна.

Тя трябва да се има предвид при хранене на такива характеристики на кората: бактериите, живеещи в нея, се хранят с азот, като по този начин обедняват почвата. Ето защо, като прилагате периодични азотни торове, ще удължите живота на субстрата си, ще продължи по-дълго, преди да се превърне в боклук. Мицелът, който е вътре, е полезен за растенията. Основната съставна част на тропическата екзотична почва има повишена киселинност, поради което приготвя почвата за орхидея от собствените си ръце, възможно е лесно да се коригира нивото на киселинност чрез добавяне на доломитово брашно.

земля для орхидей

Тип субстрат

Намалете киселинността на проста проста вода, която се полива цветя. Всеки растителен вид изисква различна фракция от субстрата. Големият (2-3 см) се използва за създаване на висока въздушна пропускливост, ниско задържане на влагата. Плитък (1-1,5 см) слабо води въздух, поддържане на влага добре. При внимателна подготовка на почвата за оранжевите фаленопси със собствените си ръце, изберете средна или голяма фракция. Тя най-добре ще задоволи изискванията на такова цвете.

Преди да засадите, накиснете композицията с вода, за да поправите по-добре растението в гърнето. Трансплантацията на Цимбидиум, която изисква постоянна влага, ще бъде по-добре да се използва фина фракция, смесена с торф, пясък, дървесна пепел, перлит. Ако phalaenopsis или dendrobium слабо изграждат корените, трансплантацията на нова орхидея трябва да осигури необходимата влага. След това на дъното сложете малък перлит, който запазва влагата по-дълго, като осигурява най-добрите условия за развитието на кореновата система.

Последни публикации

Leave a Comment