Поливане 

Поливане на орхидеите

Най-важното условие за растежа, цъфтежа, нормалното благосъстояние на растението е поливането, така че този материал се основава на актуалната информация за правилното поливане на орхидеи в дома, което ще осигури на цветето здрав вид. Много цветари се интересуват дали поливането за цъфтящи растения е различно? Някои забелязали, че дължината на съцветието зависи от това. Ако се опитате да не подредите пота, цъфтежът може да се удължи до 6 месеца при нормална температура на въздуха в дома от 16 до 25 градуса. На този етап можете да водите 2 метода:

  1. Потапяне : ако имате специален цветен саксия, той е идеален за напояване, ако не, вземете пот на височина най-малко един саксия и сложете цвете в него, запълнете почистената или стояща вода, като държите резервоара phalaenopsis. Когато водата достигне страните на гърнето, фиксирайте растението в тенджера, като използвате импровизирани елементи. По този начин, как водата орхидея, най-благоприятно за това растение. Оставете цветчето да се потопи в продължение на 30-60 минути, след това го извадете, оставете влагата да остане, след това го поставете обратно на място без резки движения.
  2. Умокряне с помпа за напояване отгоре : за тези цели е подходяща поливателна шапка с дълъг накрайник. Поставете саксията в дълбока купа, излейте вода от поливната кутийка в горната част на почвата, уверете се, че водата не попада в аксилите на листата, точката на растеж може да започне да се гние и растението няма да може да бъде възстановено. Водата изглажда равномерно цялата повърхност на почвата, останалата вода, която е стъкло, се оттича незабавно. Тази опция, подобно на напояване на орхидея у дома, подходяща за цъфтене, е от значение при условия на поносима температура, по-малка от 16 градуса или повече от 25 градуса.

Важно е както качеството на водата за напояване, така и нейната температура. Тъй като родната земя на орхидеи са тропически гори, трябва да вземете студена вода, но при стайна температура, малко по-топло, но не повече от 28 градуса, в противен случай може да има изгаряния на кореновата система. Водиците трябва да бъдат внимателно подготвени. По-добре е, ако е размразено, естествено размразено и подходящо за поне 1 ден. Екологията в много градове далеч не е идеална и много от тях се интересуват от това как най-добре да напоява орхидеята у дома, ако водата е трудна, за да не навреди на цветето. Факт е, че твърде твърдата вода има много соли от липата, върху листата се образуват бели пластини под формата на плака. Ще Ви предложим няколко препоръки за това как да направите водата по-мека:

  • замразяване на течността, отстраняване на лед с бяло покритие чрез топене с точица на топла вода, оставяйки ясна и чиста,
  • варете за 15-20 минути,
  • разрежда се с оксалова киселина на щипка на литър, след това се оставя да престои 2-3 дни, може да се използва вода, когато се установи седимент на дъното на контейнера.

Опитни производители все още обсъждат колко често водата се оросява у дома през зимата и лятото. Трябва да се помни, че орхидеята е една от тези растения, която е по-добре да се напълни, отколкото да се излее още веднъж. В края на краищата процесът на гниене на корени се разпространява много бързо. Можете да напоявате тези цветя само след като почвата изсъхне напълно. Следователно при различни условия честотата на овлажняване ще се различава. Зависи от осветлението, размера на пота, температурата, влажността на въздуха. Ето защо, ако помислите колко често да напоявате орхидея, най-добрият начин да определите това е да изследвате самостоятелно пота.

Водата рано, ако:

  • корените на phalaenopsis са зелени и подути,
  • на стените на саксията има капчици влага,
  • в непрозрачните цветя на други видове орхидеи, когато се проверява наличието на влага с пръст на дълбочина около 5 см, се открива.

При всякакви условия поливането не трябва да се извършва повече от веднъж седмично, понякога по-рядко. Ако установите, че листата са станали бавни, загубили тургура, това е знак за смъртта на корените поради възможно преливане или изсушаване, тогава е необходимо трансплантация с премахването на мъртвите корени. Грижа за това как да напоявате орхидеята, сте избрали правилния път, защото тези растения са много различни от другите стаи и изискват специални грижи.

Последни публикации

Leave a Comment