Отглеждане Съвети 

Почернели листа, каква е причината?

Появата на растението винаги отразява вътрешното му състояние, защото ако листата на орхидеите станат черни, трябва да обърнете внимание на цветето, здравето му, за да прегледате грижите за него. Проблеми могат да се свържат с такива ситуации: слънчево или топлинно изгаряне, усещане на фузариум, причинено от патогени Fusarium solani, oxysporum, мокро бактериално гниене, застояла вода в аксилите на листа, черно петно ​​(phyllosticosis), септории, бактериални петна, гъбички (Exserohium rostatum, Bipolaris серокиниана, сетария), вирусни инфекции (Cymbidium mosaic virus).

В дома, когато орхидеите стават черни, диагнозата се прави от самия цветар. Не е трудно да се направи това чрез сравняване на симптомите. В допълнение, може да има забавяне на растежа на цветята, озеленяването, некрозата на тъканите. Точките могат да бъдат с различни размери, типове: точки, вени, джобове, тънки синусови или плътни месести, в зависимост от разнообразието от орхидеи, сухи и мокри, първо стават жълти или веднага показват черен цвят.

На phalaenopsis термично изгаряне и слънчеви са сходни. Тя произтича от струите на горещия въздух на нагревателя на вентилатора, батериите. Те изглеждат като черно петно, оформено от жълта ивица. Невъзможно е да се излекува растение, самото листо, когато старее естествено, ще падне. Също така бели, кафяви, черни орхидеи оцветяват от слънчево изгаряне, образувайки депресия. Не забравяйте, че дори най-термофилните екзотични растения се страхуват от пряка слънчева светлина, затова от май до октомври те трябва да бъдат засенчени.

орхидеи листья чернеют

Болести, причинени от патогенни бактерии, проявени в зеленина от тъмни петна в Oncidium, Cymbidium. Подобно на изгаряния, но имат свойството да се увеличават. Увяхването на Fusarium се характеризира с депресирани тъмни петна, странно изригване на тъканите, последвано разпадане на тях, когато има само черна мрежа, в крайна сметка падане на зеленина. Ситуацията се получава, когато орхидеите стават черни и жълти, листата често се поливат, температурата е ниска, съдържанието на торф, пяната в саксията и солеността на почвата.

В дивата природа инфекциите преминават от дървета, патогените могат да влизат с незаконно изнесени растения от Азия. Често срещани при Dendrobium, могат да бъдат опасни за хората. Първо, петна от гъби Exserohilum rostratum са тъмни с жълт ръб, след като центърът изсъхне, става бял или дупки. Ако патогенът е Биполярис, орхидеите почерняват листата с малки петна, а не се сливат в една голяма. Те непременно увеличават броя си на цветето. Гъбичните заболявания се третират незабавно чрез отстраняване на засегнатите области чрез изолиране от други растения чрез третиране с фунгициди.

При Septoria, патогенът Septoria selenophomoides е най-често засегнат от Oncidium, Lelia, Cattleya, Cimbidium. Петна първоначално са мокри, те след това потъмняват, намират кафяв, черен нюанс, натиснат, жълтият кант се появява. Външно подобно на бактериалното зацапване. Той също така се лекува с фунгициди, е необходимо да се отстранят болните крави с дезинфекция на секции. В Cymbidium, с вирусна инфекция на Cymbidium mosaic virus, листата на орхидеите стават жълти и се превръщат в черни, възниква тъканна некроза. Същото е и с вируса на тютюневата мозайка на Cattleya, Oncidium. Жълтият кант може да отсъства или да се произнася. Лечението на такива вируси е невъзможно, трябва да изхвърлите цветя.

Последни публикации

Leave a Comment