Отглеждане Поливане 

Причини за изсъхване корените на орхидеята

В ситуации, в които орхидеите изсушават корени, първо е необходимо да разберете защо възниква този феномен. Растението принадлежи към категорията на взискателните, прекомерно капризни, грижите за него трябва да бъдат следвани по-внимателно от другите „жители“ на стаята. Въпреки това, ако болестта надделее над цветята, тя почти винаги може да бъде възстановена, създавайки благоприятни условия, колкото е възможно по-близко до естественото местообитание.

Първоначално трябва да научите как да изберете правилния завод, преди да го купите. То трябва да е перфектно. Не трябва да има петна, пожълтели разводи или други съмнителни признаци на стъблото, цветя или листа. Това е знак, който показва, че след като се прибере вкъщи, цветарят няма да намери сухи корени в орхидеята, които ще трябва да се третират дълго време. Въздушната кореновата система също трябва да бъде здрава, устойчива и здрава. Ако издънките, поставени над повърхността на субстрата, са изсушени, това означава, че растението е вероятно да е било в магазина за много дълго време и водата е била използвана за напояване с повишено ниво на твърдост, което е изгорило всички свръхчувствителни корени.

Сушене в саксията

Когато кореновата система изсъхне отвътре, причината може да е изгаряне. Учените могат да станат жълти или дори почернели. При корените химическите изгаряния често причиняват неправилно подбрана вода за напояване. Идеалният вариант, разбира се, се счита за застояла стопилка или дъждовна вода, но не винаги е под ръка. Следователно, когато орхидеята има бели корени, тя може да се използва за напояване с мека чешмяна вода с дял от специфични примеси. Заедно с това, голям брой соли попадат в земята, които имат свойството да се утаяват и натрупват. С течение на времето тяхното съдържание става твърде голямо, което причинява изгаряне.

у орхидеи сохнут корни

За да се избегне по-нататъшно засоляване на почвата, е необходимо да се сложи пот на цвете под течаща топла вода. След измиване в продължение на няколко месеца на растението е забранено да се оплоди, тъй като концентриран грим може да предизвика химически изгаряния. Ето защо, ако орхидеите изсушат корените си веднъж, тогава могат да се използват само разредени стимуланти за растеж по-късно.

Когато няма достатъчно влага

Често кореновата система страда от липса на достатъчно влага, например, когато топлината при няколко поливане е ограничена. Корените, които се намират в субстрата, получават малко вода, образувано като кондензат, но въздушните кълнове страдат повече. Няма нищо лошо в ситуацията, ако цветарят предприеме своевременни мерки.

Повредената коренова система, след подновяване на правилното поливане, след няколко седмици или месеци ще замести старата кора и ще продължи да расте. Ако щетата е прекалено сериозна, трябва да отстраните мъртвите некротични остатъци. За да направите това, цветът се поставя в топла вода в продължение на 10 до 15 минути, след което се изсушава. Независимо от това, защо орхидеите изсушават корени, дефектните области трябва да се режат с остри ножици и нарязани на парчета веднага със зеленина.

Последни публикации

Leave a Comment