Отглеждане 

Причини за изсъхване на орхидеята

За да разберем защо цветята могат да падат и да изсъхват, първо е необходимо да се анализират условията на помещенията, където те растат. Практиката показва, че има списък със стандартни грешки, които водят до листа или корени, които са слаби в орхидеите.

Когато растението се прибира откъм стените на магазина, той изпитва най-дълбокия стрес, който може да бъде засегнат от изсъхването на цветя. Ето защо новият отговорник на цветето трябва да работи усилено, за да създаде условия за него, които да осигурят орхидея на мира за пръв път.

По време на карантината растението трябва да бъде отделено от останалите жители на жилището, тъй като може да се влее под влиянието на вредители или болести. Най-добре е да изберете тъмно, сухо и топло място, което ще помогне на цветето да разкрие вътрешната си защита, която може да се справи със стреса. Ако това не помогне и какво да направите, когато орхидеята изсъхне, вече не е ясно, трябва да използвате професионален спрей против стрес. Това обаче са крайни мерки, необходимо е да се организира карантина, която да помогне на цветята да се лекува сама.

Вие не може да повлияе на продължителността на цъфтящи растения. В зависимост от типа пъпките могат да останат отворени и свежи от няколко дни до три месеца. Ако купувате орхидея в магазин, трябва да попитате колко дълго цъфтежът е продължил. В този случай няма смисъл да се усложнява ситуацията, ако общото състояние на цветето е задоволително, не е нужно да се притеснявате. Необходимо е внимателно да отсечете изсъхналите съцветия и да чакате нови.

почему вянет орхидея

Когато орхидеята се изпари, трябва да оцените адекватно нивото на осветеност в стаята. Липсата на разсеяна светлина негативно засяга не само пъпките, но и цялото цвете. Особено внимание трябва да се обърне на есенно-зимния период, когато светлинният ден намалява, а завесите се движат по-рано. Всеки цветар трябва да знае, че оптималната продължителност на един светъл ден за стая орхидея е 10 часа. При условия на недостатъчно осветление, особено когато започне процеса на изсъхване, е необходимо да се организира изкуствена светлина. За тази цел луминесцентни лампи са идеални. Тъй като светлината е забранена да използва пряка слънчева светлина, която има катастрофален ефект върху общото състояние на растението.

Излишното наситено слънце може също така да накара собственика на цветята да търси отговор на въпроса какво да прави, ако орхидеята напусне, как да го съживи. През лятото в нашите географски ширини често се наблюдава аномална топлина, която надхвърля допустимото температурно ниво няколко пъти. Ето защо, цветя на закрито, които често се намират на прозоречни первази, често се прегрява, което води до тяхното изсъхване. Кореновата система е силно отслабена, изсъхва, последвана от пълно обезводняване. Листата стават жълти, изсъхват, пъпки падат. Най-добрият начин да излезете от тази ситуация е да засенчвате растението през слънчевия сезон, като използвате матирана пластмаса.

Отрицателен за термичния режим на стаята, където расте цветът, също влияе върху изкуственото отопление, което прави въздуха не само горещ, но и сух. През отоплителния сезон този нюанс ще обясни защо орхидеите ще оставят листа и цветните пъпки. За да избегнете проблеми, достатъчно е да извадите пота от потока горещ въздух.

Последни публикации

Leave a Comment