Отглеждане Поливане 

Съвети при поливане на Фаленопсис

Преди да знаете какво е подходящо за напояване на орхидеята Phalaenopsis, е необходимо да разберете, че цветът толерира сушата по-лесно от прекомерната влага. При естествени условия растението никога не е във водата. Сортът phalaenopsis не е изключение, тъй като също умира от застояла вода.

Повишеното напояване на орхидеята се изисква само на етапа на активен растеж, освобождаване на дръжките или по време на цъфтеж. Липсата на влага може да бъде научена много просто. Достатъчно е да наблюдавате луковиците. Ако те са набръчкани, растението се нуждае от поливане. Ако поливането на орхидея фалаенопсис е изобилно, листата на цветето ще станат жълти и се накисват, а корените ще гният.

Правилата за правилното поливане са малко, но всички те са задължителни за прилагане. През зимата, когато светлината става по-малка и температурата на въздуха намалява, цветът изисква минимална влага, тъй като преминава в състояние на почивка. Намалява фотосинтезата, растението консумира минимално количество хранителни вещества и вода. Ако не намалите количеството влага, тя ще започне да се събира в долната част на гърнето, кореновата система ще започне да се накисва и изгнива. По време на „сън“ е достатъчно водата да цъфтят не повече от веднъж седмично.

За поливане меката вода е идеална. Най-добре е, ако е утаен дъжд или стопилка вода, в крайни случаи варени. През лятото манипулациите трябва да се извършват два до три пъти седмично. Не навлажнявайте почвата допълнително, ако горният слой все още не е напълно изсушен.

Има два начина за правилно подаване на орхидеята Phalaenopsis. Първата е, че вътрешността на басейна е пълна с топла вода, а след това поставете там за 10-15 минути пот. Подложката се насища с вода през дренажните отвори. След като се намокри напълно, трябва да вземете растението от басейна и да го оставите да се отцеди. Вторият метод е по-близък до естествения, когато цветът е наситен с водите на тропическите проливни дъждове. Необходимо е да вземете саксия и да я държите под душа само за една минута, така че почвата да се насища с влага.

орхидея фаленопсис полив

Преди да напълните правилно орхидеята Phalaenopsis, не забравяйте, че манипулацията трябва да се направи сутрин. По време на свечеряване, не трябва да има капки върху листата, тъй като растението може да се разболее от намаляващите температури.

Когато цветарят пренебрегва общоприетите норми за поливане, трябва да се подготви за това, че цветът вероятно ще се разболее. Кореновата система с излишък от течност започва активно да гният. За да разберете, че корените са болни, просто трябва да ги разгледате. Процесът на разпадане се указва от наличието на тъмно жълти издънки, когато се натиска, върху която се отделя вода. За да оцелее цветът, аматьорът трябва да отстранява поливането на орхидеите phalaenopsis у дома, така че цветът да се чувства най-удобно.

Въпреки това, ако проблемът вече е настъпил, растението все още може да бъде запазено. За да направите това, е необходимо напълно да отрежете корените, които започнаха да гноят с помощта на дезинфекцирани остри резачки или ножици. Местните парчета се третират с антибактериален прах, който може да бъде приготвен от смлян въглен или канела. Трансплантацията на цветето в нов контейнер, който трябва първо да се третира със сапунен разтвор. Мерките за премахване на изгнилите корени трябва да се предприемат бързо, така че не само трябва да знаете как да напоявате орхидеята phalaenopsis у дома, но и как да действате, ако са допуснати грешки.

Последни публикации

Leave a Comment