Полезно 

Тайните значения зад любимите ни полускъпоценни камъни

Докато висококачествените бижута обикновено притежават висока парична стойност, това което често ги прави изключителни е факта, че се радват на голямо внимание.

Едно бижу от полускъпоценни камъни често носи особена аура, която не чезне; те са това, с което бележим важните събития в живота ни – годеж, брак, приятелства, да станеш родител, рождени дни, пътувания, традиции и любов.

Бижутата, някои твърдят, символизират възвишеността.

Когато разгледаме някои от материалите, с които бижутата се изработват – метали, извлечени от почвата на земята и полускъпоценни камъни, които като кристалите, притежават метафизни качества – е трудно да се отрече космическата им привлекателност.

Според Мария Лийч, „Вярата в свръхестествените качества на полускъпоценните камъни датира отвъд историята, която помним едва последните няколко хилядолетия“. Древни римски текстове сочат, че стрелите на Купидон са били окачени с магически диаманти. В разкази от Изтока, драконите често са изобразявани с пламенни, вълшебни перли под брадичката или ноктите им.

В ранни писмени сведения, хората са се украсявали с пера, кости, черупки и цветни камъчета. Сега, разбира се, приемаме тези естествено срещащи се материали за бижута, а цветните камъчета за полускъпоценни камъни.

Нека хвърлим поглед върху историята на някои от любимите на мнозина полускъпоценни камъни и техните митологични значения.

РУБИН

На санскритски, думата за рубин е ratnaraj, или „царят на скъпоценните камъни“.

За Рубина се е твърдяло в древния Индуизъм, че тези които са предлагали висококачествени рубини на бог Кришна е можело да се преродят като императори.

Рубините били разделени в четири касти. Браминът, например, гарантирал преимуществото на съвършената сигурност. Камъкът може да срещне в Библията поне пет пъти, обикновено като пример за красота и мъдрост.

Голям брой ранни култури са вярвали, че рубините държат силата на живота, поради приликата на камъка с цвета на кръвта. Сред европейските кралски особи и висшите класи, Рубините се смятали, че гарантират добро здраве, богатство, мъдрост и успех в любовта.

Те са се превърнали в едни от най-търсените скъпоценни камъни.

ЛАПИС ЛАЗУЛИ

Лапис Лазули се асоциирали с царственост и божественост, и това може да е причината за появата на царското синьо.

Египтяните са вярвали, че е дошъл от небесата и осигурява защита в задгробния живот. Използвали са го в статуите на божества, тотеми, бижутерия и погребалните маски.

В епопеята Гилгамеш, Сумерианците прекарвали години пътувайки от единия край на Азия до другия за да изкопаят и добият камъкa. Лапис е включен в много други митове, но е служел също за практични цели: Древните египтяни са го използвали за да създадат козметика в синьо и по време на Ренесанса, художниците са грундирали камъкът за да направят ултрамарински пигмент, често използван за небета и морета. Лаписът често е бил поставян в гробниците, заедно с покойниците в Азия, Африка и Европа.

ТУРМАЛИН

Символичните свойства на Турмалина варират доста според региона.

Според египетска легенда, камъкът е открил масива си от цветове (Турмалинът е често срещан в розово, жълто, синьо, зелено и червено) когато е напуснал центъра на Земята и е преминал през дъгата.

Някои африкански и автралийски шамани са вярвали, че това са гадателски камъни които могат да локализират източници на беди, да осигурят прозрение и предполагат насочване към доброто.

В много култури, Черния Турмалин е считан, че защитава против зла магия. А индианците са давали определени нюанси на камъка като подарък за погребения.

ИЗУМРУД (СМАРАГД)

Според легендата, Изумрудът е един от камъните даден от Господ на цар Соломон – подарък, даряващ на царя силата върху всичко сътворено. Инкусите са ги използвали в бижутата и религиозните церемонии, но испанците, които по принцип са ценили високо златото и среброто повече от другите естествени камъни – са търгували благородните метали за Изумруд.

По този начин, европейските и азиатските кралски особи са станали посветени на величествените свойства на камъка.

Някои дори са вярвали, че поставянето на Изумруд под езика може да помогне на човек да види бъдещето, да разкрие истини и да се защити от зли магии. За Изумруда се е твърдяло, че носенето му дарявало със способността човек да разпознава истината от лъжата или фалша на клетвата на любим човек.

КЕХЛИБАР

Чрез технически вкаменена дървесна смола, а не камък, Кехлибарът все още се смята за полускъпоценен камък.

В норвежката митология, когато Фрея се разплаквала щом съпруга и го нямало, сълците и се превръщали в злато и кехлибар.

Кехлибарът се е числи към електричеството и светлината: Думата „електричество“ произхожда от гръцкото име за Кехлибар, electron и за него се е вярвало, че е направен от сгъстена слънчева светлина и е бил свещен за гръцкия бог Аполон. Китайците са смятали, че Кехлибара представлява душата на тигър трансформирана след смъртта му.

ЛУНЕН КАМЪК

В Индуистката митология, Лунния Камък се е твърдяло, че е изграден от кристализирани лунни лъчи.

Други култури свързват полускъпоценния камък с лунната светлина също; геоложката структура на камъка разсейва светлината, създавайки феномена наричан адуларесцен, който визуално изобразява разпръсната лунна светлина.

Сходно до вярванията за Смарагдите, в древността се е смятало, че поставянето на Лунен Камък в устната кухина по време на пълнолуние помага на човек да види неговото или нейното бъдеще.

ДИАМАНТ

Диамантите са единствените камъни съставени от един чист елемент, карбон – молекулите на който се свързват в перфектна симетрия и съставят по естествен път най-твърдата субстанция съществуваща на планетата.

Поради тези физически свойства, Димантите отдавна са символ за власт, сила, невинност, неподкупност, дълголетие, постоянство и щастие.

Разпространено е будисткото схващане, че той е един от най-важните Махаяна сутри, казваща се „Диамант сутра“.

ТОПАЗ

В древността, Топаза се е възприемал като камък, способен да предпазва от болести и преждевременни смъртни случаи, укрепващ интелекта, туширащ гнева и тъгата и гонещ страхливостта.

За Топаза е казано, че може да охлади вряла вода, да стане невидим в присъствието на отрова и да създаде своя собствена светлина. Мистичният римскокатолически светец Хилдегард от Бинген е твърдял, че чете молитви в затъмнен параклис от светлината, излъчвана от Топаз.

ЛАБРАДОРИТ

Лабрадоритът крие способността (наричана лабрадоресценция) да променя цвета си когато е изложен на светлина.

Той е бил неизменна част от културата на местните канадци. За естествения камък се е твърдяло, че може да увеличи енергията, да намали стреса и безпокойството, да защити носителя му от опасност и да му помогне в комуникацията със свръхестествени сили.

ГРАНАТ

Гранатът е друг камък, смятан за дар от Бог на цар Соломон.

Хадес е дал семена от нар, които често се свързват с камъка, на Персефона преди тя да го напусне като символ на сигурност. Граната често се дава като подарък при заминаването за пътуване. Когато се дават в такава ситуация, се вярва че осигуряват бързо и безопасно завръщане и премахват емоционалното разстояние между разделените влюбени.

Гранатите също имат връзка със светлината и работата: за Платон се твърди, че е искал портретът му да бъде изгравиран върху гранат от римски гравьор и се твърди, че Ной е използвал фино нарязан, блестящ гранат за да освети ковчега.

Цвета на Граната може да символизира кръвта на Христос, а в Корана, за Граната се казва, че осветява Четвъртото небе на мюсюлманите.

КОТЕШКО ОКО

За Котешкото Око е известно, че предпазва войниците от смърт като кара враговете им да вярват, че техните цели вече са мъртви.

В Индуистката митология, поставянето на Котешко Око върху третото око на човек се е вярвало, че увеличава психическите способности и пропъжда злите духове. Всяко от тези вярвания произтича от факта, че тъмните шарки на камъка създават впечатлението, че се трансформират в ярки и обратното – когато е обърнат.

Това явление показва, че противоположностите не са взаимно изключващи се: дуалистичните доктрини – светлината като символ на добротата и тъмнината като символ на злото, например са изкуствени и субективни и могат да бъдат разтворени.

АХАТ

Ахата има репутация, че дарява онези, които го носят със смело сърце и благоразположението на Бог.

За него се говори, че увеличава верността в брака и любовта. Римските фермери са носели талисмани от Ахат с надеждата, че небесата ще им дадат великолепна реколта. От друга страна, древните перси са вярвали, че ахатът може да отклонява бури.

ОПАЛ

Опалите се появяват когато парчета гел от силициев двуокис се отложат в пукнатините на скалите. Те отдавна са считани за едни от най-късметлийските и най-магически от всички естествени полускъпоценни камъни, поради способността им да показват много цветове.

Според арабска легенда, Опалите са паднали от небето чрез светкавици. Опалите се свързват с надежда, чистота и истина.

Последни публикации

Leave a Comment