Отглеждане Съвети 

Температура за отглеждане на орхидеи

Начинаещите често се интересуват от температурата, която се счита за оптимална за орхидея. Тя може да се отдаде на категорията на най-капризните цветове, които се нуждаят от трепереща грижа. Все пак, ако в помещението, което е близо до естествените условия на живот, се създава микроклимат, цветът ще се аклиматизира идеално у дома. Един от най-важните критерии за правилна грижа е температурният режим.

От коректността на температурните колебания зависи, че редовността на цъфтежа и неговата продължителност зависят. Днес има три вида орхидеи, които се различават по техните характеристики. За всеки вид цветарят трябва да пресъздаде определени условия, така че трябва да знаете коя температура на въздуха за орхидеята от различни сортове е най-подходяща.

Температурни условия

От правилността на избраната температура жизнената активност на цветята зависи пряко. Растение само в удобен микроклимат може да цъфти и дори да ражда деца. Ето защо трябва да се помни, че днес могат да се отглеждат три вида орхидеи у дома:

  1. Термофилни цветя бяха транспортирани до Европа от крайбрежни тропически гори или равнини. Най-известните сред тях са phalaenopsis, dendrobiums, както и някои сортове на прибори за хранене. Растенията, принадлежащи към тази категория, трябва да се затоплят. През лятото температурата трябва да бъде най-малко +15 и не повече от +32 градуса, а през зимата – от +15 до +18, като дневната разлика не надвишава три до пет градуса. Изящна домашно орхидея при оптимална температура ще бъде по-малко болна;
  2. Средно температурни цветя растат на територията на планински тропически колани. Такива сортове включват odontoglossums, както и miltonias. Такава орхидея трябва да се съхранява при по-ниски температури. През лятото растението ще се чувства най-добре на + 18 – + 22 градуса, а през зимата – на +12 – +15 градуса;
  3. Любовта от студ расте в зони на субтропичен климат или на високи планини. Това включва повечето от Lelias, Pafiodipelums и австралийски dendrobiums. Оптималният режим за тях през лятото от +22 и през зимата от +12 градуса.

орхидеи температура

Говорейки като цяло, можем да кажем, че оптималната температура за всяка орхидея е от +18 до +27 градуса през деня, а през нощта от +13 до +24. Ако строго се придържате към режима и спазвате необходимите промени, растението не само ще цъфти, но и ще даде на децата.

Също така е важно правилно да се комбинира този принцип на грижа с правилното напояване. Цветът трябва да бъде напояван само сутринта, така че до вечерта влагата да има време да изсъхне. До понижаването на температурата на листа, не трябва да има капки вода, в противен случай растението ще започне да гние и ще бъде трудно да го спаси. Също така е забранено да се оставят в черно или на пряка слънчева светлина след поливане. Орхидеите предпочитат разпръснатото изобилна слънчева светлина.

Ако спазвате всички правила на грижите, внимателно наблюдавайте домашния любимец, можете да видите, че не е по-трудно да се задържат от всяко друго цвете от домашната градина. Дивата, недокосната орхидея при температурата на въздуха на естественото местообитание оцелява при почти всякакви условия, така че правилният режим ще помогне на растението да се установи вкъщи.

Последни публикации

One Thought to “Температура за отглеждане на орхидеи”

  1. Петя

    Харесва ми статията

Leave a Comment