Отглеждане Поливане Съвети 

Цъфтеж и грижи по време на цъфтежа на орхидеите

По време на цъфтежа, някои производители хранят растенията, само концентрацията на торове е значително намалена, докато други казват, че след като първото цвете е разтворено, храненето трябва да бъде спряно. Най-добре е да проведете предпазлив експеримент и да разберете всичко за опита на вашето цвете.

Когато една орхидея расте активно, тя се нуждае от повече азот, когато е готова да цъфти, се нуждае от повече калий и фосфор. Предозирането на азот може да доведе до напукване на листата, по-добре е да не се допуска това.

След цъфтежа, повечето растения се готвят да си почиват, по време на почивка се образува нов цветен пъпки. Някои собственици отрязали старата цветна скоба веднага щом цъфне последното цвете. Тази бързина не винаги е необходима, тя задължително е отрязана само когато цветът на скока е ясно изчезващ. „Phalaenopsis“ често се събужда пъпки, намиращи се под цветята, от тях растат нови дръжки, продължава цъфтежа, дори и да не е толкова буйна, колкото първата.

Опитни любители на орхидеите препоръчват да се счупи цветният щифт на няколко сантиметра над бъбреците (втори или трети) или точно под цветята. Ако не искате втората вълна на цъфтеж, тъй като растението може да стане твърде слабо, можете да го изрежете напълно на височина от два сантиметра от началото и да го поставите във водата. Понякога хората искат да отглеждат нови растения, а след това цветята се нарязват на резници с един или два бъбрека и ги слагат на мокър пясък или мъх, покриват с филм и накрая получават малки орхидеи. Друг добър съвет: изрязването на педала трябва да бъде покрито с восък или парафин. Въпросът е, че цвета на цветето е куха тръба, ако водата попадне в нея, процесът на гниене ще започне.

Цъфтежа обикновено се извършва между цъфтежа, ако е време да го направите. Само в спешни случаи цъфтящото растение е трансплантирано, винаги е стресиращо за него. За трансплантацията вземете нов съд, с размер, леко по-добър от предишния, нов субстрат. Растението в стария съд се напоява изобилно, така че е възможно да извадите орхидеята без затруднения и загуби, да я извадите, да я поставите във водата – това ще ви помогне лесно да се отървете от оставащия субстрат между корените. Корени се изследват, ако е необходимо, се отстраняват изсушени или изгнили, разрязани места се обработват с активен въглен на прах (можете да деактивирате активен въглен). В новия съд се изсипва плъзгач на субстрата, корените на растението се поставят върху него, внимателно ги запълват с кухини между корени и керамични стъбла. Кореновата яка е оставена отворена.

 

Последни публикации

Leave a Comment