Полезно 

Ще има ли завръщане на Бохо стила от 2000-та

„Тийнейджърките харесват определени неща, които нося – или със сигурност са ги харесвали, когато цялото това нещо с Бохемския стил се случи“, каза Сиена Милър през 2009 г.

Тя беше права до известна степен. Но просто не отиде достатъчно далеч.

От лятото на 2004 г. до края на 2005 г. едно поколение тийнейджъри от Европа искаха да бъдат като Сиена Милър. Само този факт обяснява фанатичното, широко разпространено възприемане за това, което британската преса определи като нейния „бохо“ начин на обличане.

Сиена отива в интернационално училище, което превръща поведението й в интригуващо и гневно. Тя има естествено спокойна, слънчева привлекателност, която подсказва, че вероятно е много добра както на училищното игрище, така и в лондонски нощни клубове, посещавани от младите британски кралски особи.

Често е била улавяна боса на публични места. Косата й беше руса и разрошена, като не можеше да се направи по същия начин колкото и да я разрошваше с ръце или колкото и спрейове да използва.

От 2003 до 2006 г. се среща с Джуд Лоу, който тогава e красив и известен тинейджър по който мацките направо си умират, благодарение отчасти на филма Алфи, чията премиера е през зимата на 2004 г. Филмът в повечето си аспекти е бил катастрофа, но той среща Джуд и Сиена, което води до нейните безкрайни фотографии от папараци и става по-лесна за опознаването на дрехите, които носи в Бохо стил.

Важно е, че Сиена Милър знае много добре как да носи аксесоари. Тя е толкова добра в носенето на колани, че веднъж е носела такъв като корсаж на парти (заедно с горски зелени ботуши Питър Пан) и е изглеждала готино – в очите на 15-годишно момиче през 2005 г.

Леко хипарския и масивно велурен стил на Сиена създава модна тенденция, която е толкова специфична, че може да се нарече по-точно микро тенденция. Но се е превърнала в толкова влиятелна, че помогна да се ускори темпото на бързата мода. Вида става толкова широко разпространен, че само две години по-късно Милър разказа на Вог: „Никога не съм искала да нося някаква разплута дреха или колан с монети отново“.

Бохо стилът за първи път бива прихванат в окото общественото внимание на 24 юни 2004 г., когато Сиена посещава Гластънбъри в разкъсана дънкова рокля, ботуши на Юг и екзотичен кадифен колан. Опра Уинфри е представила Юг, австралийска марка, възлюбена от сърфистите, на аудиторията си от милиони в САЩ през 2000 г., което доведе до значително повишаване на продажбите. Но през 2004 г. продажбите на обувки Юг се увеличава астрономически – с 215.3% – благодарение главно на Сиена Милър във Великобритания, Парис Хилтън и Никол Ричи в САЩ. Ботушите се разпродават в магазините по света.

По-късно, през есента на 2004 г., Сиена е заснета в леко, кожено и без ръкави подплатено яке. В интервю през 2007 г. Джейн Шепърдсон, тогава директор на марката на Топшоп, си спомня, че „когато Сиена носеше това яке, трябваше да ги издърпаме напред и то бързо […] Носеше Бохо през есента и ние очаквахме това да бъде тенденцията за следващата пролет. Момичетата го виждат и го искат веднага. Това яке, стоящо в основата на Бохо, спомогна за създаването на модела за скоростно производство, който сега се използва не само от британските магазини, но и от модни марки по целия свят. Забавянето между пускането на снимка от папараци на знаменитост и откриването на версията на дрехите, които знаменитостите носят в магазините се превръща в изключително кратко.

Юг и кожените жилетки са най-големия успех в Бохо културата. Но списъка на други продукти, които може да сте купили през 2005 г . са: бяла памучна пола, колан, изработен от сребърни кожени кръгове, бронзова гривна носена около бицепса, която е ласкателна само ако ръцете ви изглеждат тонизирани от часовете по спорт в училище, каубойски ботуши, гърлен златен медальон и всичко от Матю Уилямсън.

Докато Сиена Милър е широко призната за създаването на Бохо стила, това не може да се  твърди със сигурност. Както тя признава пред Лондон Таймс през 2007 г. за влиянето си върху стила през 2004 г.: „Аз не започнах модата. Мисля, че просто се върнах от пътуване или нещо подобно“.

Най-важните продукти Бохо определят гардероба на много бивши британски ученици, които се завръщат от празните си годините в средата на 2000 г. Началото на кариерата на Сиена съвпадна със скоростното навлизане на таблоидната култура. Разпространението на Бохо може също да бъде приписано и на нарастващия брой папараци, които преследват Сиена безмилостно и продават снимките й на клюкарски списания и на все повече сайтове. „Често на 21-годишна възраст, в полунощ, се озовавах бягаща в една тъмна улица, заедно с още десетина мъже преследващи ме. И фактът, че имаха камери в ръцете си, правеше това законно „, казва тя.

Сиена не беше единственото момиче на плакатите за Бохо.

Кейт Мос направи по-рок версия. Кейра Найтли експериментира с широки и осеяни с шипове колани през далечната 2005 година. А покровителката на дългите поли, Мери-Кейт Олсън носи  много бронзови гривни на горната част на ръката си в средата на 2000-те години.

Но това е версията за Бохо на Сиена, която живее в общественото съзнание, въпреки вездесъщото й разпадането от началото на 2006 година. Това е нейната запазена марка Бохо – блузи с връви и украсени с велурени ресни и великолепни „етнически“ детайли.

През последните няколко години модата изглежда все още живее в 90-те години. Но 00-те се промъкват по модните подиуми. Само погледнете мустакатия стил на Бритни в Линдер и Хот Топик – събуждат носталгията в Вакуера. Ветемантс сътрудничи с Джуйси Кутур. Джеръми Скот съживява ботушите на Юг. Наскоро имаше артестично шоу в Бруклин, вдъхновено от барбекюто на Никол Ричи за 2007 година.

Изглежда, че е само въпрос на време, преди якетата с ресни и коланите с шипове да се предлагат отново като желани предмети. Но ще се появи ли Бохо като леко иронична нова интерпретация от авангардна марка като Екхаус Латта? Или чрез интелигентна съвременна актуализация от, да речем, Джоузеф Алтузара, който вече е експериментирал с вариантите на стил на английските момичета от училище? Надявам се, че Сиена Милър, която проветри „Бохо стила“, и което й докара силна актьорска кариера и сега живее в къща в английската провинция, да може да се освободи от яростта на медиите, когато това се случи. Надявам се, че тя живее по най-добрия си начин бохемския живот, танцувайки боса по Глоучестър, без да вижда ботушите на Юг. „Беше странен социален експеримент“ – каза тя и допълни: „да бъде отговорна за всичко това.“

Последни публикации

Leave a Comment