Орхидеи Полезно Съвети 

10 грешки при отглеждане на Фаленопсис

Орхидеята Phalaenopsis се смята за една от най-непретенциозните грижи. Този вид може успешно да растат на перваза на прозореца дори на аматьор в цветарството на закрито. Но за да се насладите на дългия и изобилен цъфтеж, ви предлагаме да се запознаете с основните правила на грижите и да разгледате възможните грешки, които може да направи новодошлите.

1. Закупуване на орхидеи

Първата грешка може да бъде направена вече в магазина при избора на растение, а след това няма подходяща грижа няма да му помогне. Закупуването на растение в малък магазин за цветя или в неспециализиран магазин може да се изправи пред стоки с лошо качество, защото тези помещения не са предназначени за дългосрочно поддържане на растенията, те не се нагряват и лошо проветряват, което може да предизвика различни видове гъбични заболявания. В топлия сезон, растенията претърпяват прегряване, през зимата – супер охлаждане, това на свой ред отрицателно влияе върху общото състояние на растенията, техният имунитет е отслабен. Освен това, заедно със стайни растения, се продават и рязани цветя, които са носители на различни насекоми (листни въшки, акари, паякообразни и т.н.). Оранжерея

Решение: Препоръчваме да закупите саксийни растения в оранжерии или специализирани големи цветни магазини. В тези помещения влажността и температурата на въздуха са удобни за растенията, а превантивните работи и мерките за борба с вредителите се извършват. Тук орхидеите се грижат от цветарите, които ежедневно извършват цялостен преглед на болести и вредители, болни растения са изолирани в специално обособени карантинни помещения.

Какво да търсите при покупка, за да избегнете проблеми с орхидеите:

  • корените трябва да са зелени (ако кората е мокра) или сребристо-сиви (ако кората е суха) цветове, които растат – на ръба на яркозелен или с червен оттенък;
  • върху листа и корени не трябва да има насекоми, плаки, пункции, петна, плесени, набръчкани области;
  • най-добре е да купите цъфтяща орхидея (тогава ще сте сигурни, че тя съответства на сорта);
  • препоръчително е да изберете орхидея с голям брой пъпки, което означава, че растението започва да цъфти, съответно вече ще се възхищавате на цъфтежа му;
  • вижте дали растението е здраво фиксирано в саксията за цветя. Phalaenopsis не трябва да пада от пота, защото нейните корени имат специфична особеност на орхидеите да се превърнат във всичко, което служи като опора; Полив с лейки
  • ако купите растение през студения сезон, не забравяйте да се погрижите за добра опаковка, трябва да закупите предварително термо пакет или да попитате за наличието на продавач.

2. Проблеми с поливането

Може би най-често срещаните проблеми с орхидеи при начинаещи се дължат на поливане. Причината е процесът на напояване на орхидеите, и по-специално Phalaenopsis се различава от поливането на други закрити цветя.

Често орхидеята се изсипва от съда за напояване, водата, натрупана в тигана, не може да се изпари за дълго време, което предизвиква гниене на долната част на корените. В същото време водният баланс на растението се нарушава, в горната част на кореновата система липсват хранителни вещества и влага, а скоро растението умира.

Полив охидеи с кашпо

Решение: Най-простият метод за напояване е чрез потапяне в продължение на 15-20 минути. В този случай, обаче, трябва да се уверите, че водата в тигана не остава. Желателно е да изберете саксия с високо дъно, в която долната част на саксията няма да докосне остатъчната влага. След поливането не можете да поставите Phalaenopsis на студен праг.

Описанието на други методи за напояване може да се намери в статията „Как да напояваме орхидеята правилно“. Препоръчваме да използвате водата на Phalaenopsis, за да използвате постоянна или чиста дъждовна вода, която няма да съдържа голямо количество тежки метали, защото корените на епифитните растения не понасят солеността на субстрата.

3. Наличието на субстрата, абсорбиращ влагата в гърлото на орхидеята

Доста често в субстрата може да намерите „рифове“ – наличието на влагащи съставки на субстрата в областта на врата на орхидеята. Това се дължи на факта, че повечето производители практикуват отглеждането на разсад в влажен почвен микс.

Мох у корней орхидеи След като растението е израснало и е готово за продажба, за да се сведе до минимум травмата на корените и да ускори адаптационния процес, той просто се „прехвърли“ в кората на средната фракция в транспортния съд заедно с предишния субстрат.

Проблемът е, че тази невидима част, която поглъща влага (най-често новозеландски мъх или изкуствени компоненти: минерална, гума от пяна), изсъхва много по-бавно от останалата част от кора и ние вода до насищане на видимата част и не знаем, че шийката вече се гние. Резултатът е, уви, тъжен.

Решение: Ако имате подозрение за подобни проблеми с орхидеи – трансплантирайте растението. Повече подробности – в статията „Трансплантация на орхидеи у дома“

Ожог 4. Слънчеви изгаряния

Много ярко осветление, а именно пряка слънчева светлина може да доведе до изгаряния, особено ако Phalaenopsis е на южния прозорец.

Решение: Най-добре е да поставите Phalaenopsis на северните, източните и западните прозорци.

Ако местоположението на къщата ви не позволява това, то през първите месеци на пролетта и през лятото слънцестоене се препоръчва да оцветите орхидеята с тъкани ролкови щори. Хоризонталните метални щори трябва да се използват правилно, тъй като техните остриета под определен ъгъл на наклон могат да работят като лещи, които мигат на яркото полудневно слънце.

Също така, спасяването от яркото слънце може да послужи пред стоящи къщи или да се разрасне пред прозорците, които катерят растения, дървета.

5. Проблеми с висока температура

Орхидеите могат да бъдат изложени на термичен шок (да не се бърка с изгаряне)! Това е следствие от прегряване на инсталацията поради високата температура и влажност на въздуха в лошо проветрено помещение.

Един от първите симптоми е пламенни меки skukozhivshiesya листа. Тепловой ожог на листьях

Решение: Не поставяйте орхидеи през лятото на южните прозоречни первази през зимата – в близост до отоплителните уреди. За да намалите стайната температура, можете да използвате климатик или вентилатор с таймер за включване, както и да проветрявате стаята по-често, като същевременно избягвате течения.

6. Вредители

Най-сериозните проблеми с Phalaenopsis, както и с други растения – е появата на вредители.

Решение: Нашата енциклопедия описва подробно симптомите и начините на борба – „Вредители на орхидеите“.

7. Липса на цъфтеж

Много често производителите на цветя са загрижени за липсата на цъфтящи орхидеи.

Решение: Какво трябва да се направи, за да се направи фаленопсисът цъфтят?

  • Осигурете ярка разсеяна светлина без пряка слънчева светлина,
  • фуражен тор с намалено съдържание на азот, увеличен – фосфор и калий, е необходимо да има микроелементи в хелатната форма,
  • създаване на температурна разлика – нощната температура трябва да се понижи в сравнение с деня в продължение на няколко дни (капките трябва да са 5-10 ° С)
  • гарантират правилните условия на задържане.

8. Субстрат за орхидеи

Субстрат для орхидей Залогът за успешното съществуване на орхидеи е субстрат. Прехвърляйки орхидея в невежество в обикновена земя, новодошлият е дълбоко погрешен, че Phalaenopsis ще расте безопасно в такава почва.

Орхидеята се отнася до епифитите и обичайния им начин на живот – да се адаптират към всяка точка на подкрепа, укрепени (нарастващи) корени. По този начин около кореновата система трябва да има постоянна въздушна обмяна. В обикновена земя корените на растенията бързо „задушат“ и гниене, което за кратко време ще доведе до смъртта на цялото растение.

Решение: Използвайте само субстрати, специално проектирани за трансплантиране на орхидеи. Също така субстратът за орхидеи може да бъде приготвен на базата на кората и мъха.

9. Зимен сезон

Повечето грешки се случват по време на зимния сезон. Начинаещите или дори не подозират, че топлолюбивите тропически растения Phalaenopsis могат да измръзнат и да изхвърлят всички листа, тъй като са отпуснати в режим на вентилация само за няколко часа от прозореца.

Решение: По време на вентилацията на помещенията през студения сезон е задължително почистването на растенията от перваза на прозореца. Също така избягвайте черновите.

Ако къщата ви е достатъчно готина през зимата, препоръчваме да подготвите слой за размера на перваза на прозореца. За тези цели можете да използвате тънка пяна или друг уплътнител.

10. Пръскане Phalaenopsis

Вода в точке роста после опрыскивания Друга често срещана грешка на начинаещия е неправилното пръскане, което може да създаде проблеми с орхидеите.

След като прочетете онлайн любовта на орхидеите към висока влажност, ние се опитваме да се угодим, пръскайки от сутрин до вечер. Постепенно, без да има време да изсъхне, влагата се натрупва в точката на растеж и причинява гниене (разрушаване на клетките). Отначало това са вътрешни процеси, които не се виждат от голите сили. Но тогава горната част на листата ще се превърне в жълто и ще падне, излагайки по-голямата част от растението.

Решение: За да вдигнете влажността в помещението, можете да използвате фонтан или въздушен овлажнител.

Пръскането на Phalaenopsis може да се извърши само през първата половина на деня и през топлия сезон около самата инсталация или горната част на субстрата.

Как убрать воду с точки роста орхидеи Всички водни манипулации като „горещи душове“ могат да се извършват вечер и да напуснат завода, за да се насладят на изпарения с висока влажност до сутринта. Във всеки случай, трябва да се помни, че в момента на растеж, водата никога не трябва да застане, след душ се препоръчва един ъгъл на хартиена салфетка или памук тампони леко изличи излишната влага.

Ако проблемите все още не могат да бъдат избегнати, изрежете изгнилата част на багажника на здрава тъкан с чиста нож и поръсете с раздробен активен въглен. След известно време (шест месеца – една година), централата ще пусне странично бебе.

Последни публикации

Leave a Comment